Een kleine keuken ... die ruimte uitstraalt!

In een compacte woning kan de keuken al eens klein uitvallen. Toch kan deze ruimte esthetiek uitstralen en praktisch lijken dankzij enkele tips.  

U bent net verhuisd en uw piepkleine keuken ontgoochelt u? Met wat gezond verstand en enkele heldere ideeën zult u niet langer dromen van een ultragrote keuken. Het voornaamste is dat u zich comfortabel kunt bewegen in een keuken met talrijke wandkasten en lichte kleuren. Hier zijn zeven tips voor een kleine, geslaagde keuken.


1. Weg met de muren!
De afwezigheid van een scheidingswand versterkt het gevoel van ruimte. Als dit niet mogelijk is, is een opening in de muur aangewezen om de ruimte te laten “ademen”.

2. Een buffet met spiegels
Om de keuken groter en helderder te doen lijken, biedt een spiegel een uitstekende oplossing! U vindt spiegels in plaatvormen van 30 op 30 cm in doe-het-zelfzaken en decoratiewinkels. Alternatief: een buffet met stangen en legplanken voor meer opbergruimte.  

3. Slimme opbergplaatsen
In een kleine keuken is opbergruimte van nog groter belang. Voor een optimale opbergruimte kiest u voor kasten die tot aan het plafond reiken en voor hoeken die optimaal gebruikt kunnen worden dankzij “space corners” of “magic corners” (die het mogelijk maken om alle moeilijke hoekjes en kantjes te bereiken zonder zich te moeten bukken).  Altijd en overal te gebruiken!

4. Minikeukenblok
Is uw keuken werkelijk minuscuul? In dit geval biedt een keukenblok op wielen de beste oplossing. Dit keukenblok verenigt alle functies van een kleine keuken zoals een kookplaat, kleine koelkast, lade, opbergruimte, bestekhouder, stopcontact ...  

5. Lichte kleuren
Om een ruimte visueel groter te doen lijken, kiest u beter voor lichte kleuren. Dit geldt overigens voor alle ruimtes. Een andere tip zijn horizontale stroken. Deze leggen de nadruk op de breedte.

6. Aanpasbare meubels

Inklapbare stoelen en een klaptafel, die je enkel uitklapt als je ze echt nodig hebt, geven de bewoners meer ruimte om te koken en doet de keuken ordelijker lijken.  Opvouwbare krukjes, vuilnisbakken die geïntegreerd zijn in de meubels of dientafeltjes op wielen zijn eveneens een goede zet.

7. Kleine elektrotoestellen
Of het nu gaat om een vaatwasser met gootsteen (geïntegreerd in het werkblad), een vaatwasser met een afmeting van 45 cm waardoor u plaats bespaart (daar waar de klassieke modellen 60 cm breed en diep zijn), een koelkast met kleine afmetingen (onder het werkblad met een hoogte kleiner dan 85 cm), een mini oven of kleine kookplaten (die vervangen worden door Domino-elementen), de markt biedt vandaag onnoemelijk veel oplossingen voor de allerkleinste keuken.  

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

De juiste verlichting in elke ruimte
a2caf052480036bc21342a69a3029430
Lees dit artikel
Tien tips voor de inrichting van uw keuken
28be8dee14ae31f5986f0fbb3b56e333
Lees dit artikel
Goudkleurige accenten in uw interieur, een goed idee?
77f341ae20a66fd5bed99a16a687e04c
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project