Leven in een ‘tiny house’, hoe doe je dat?

De term ‘tiny house’ betekent letterlijk ‘klein huisje’. Deze minihuisjes, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Verenigde Staten, zijn de jongste jaren ook bij ons in trek en weten alsmaar mensen te verleiden. Een tiny house is bedoeld om mobiel te zijn en staat dus op een onderstel zodat het naar wens kan worden verplaatst zoals een slak zijn huis op zijn rug draagt.


Voor wie? Waarom? Dat lees je in dit artikel.
 
De troeven van een tiny house.

Geen bouwvergunning, geen bouwgrond, een onklopbare prijs en gebruikskost... Dat zijn de voornaamste voordelen van een tiny house. Deze kleine, zelfvoorzienende en mobiele woningen zijn in werkelijkheid pareltjes van vernuft en hypermoderne technologie: zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, droog toilet, performante ecologische isolatie, enz. Ze mogen dan al klein zijn, qua comfort hoeven ze niet onder te doen voor een klassieke woning. Deze minihuisjes zijn volledig uitgerust om een onvermoed comfort te verzekeren.


Voor wie is een tiny house bedoeld?

Tiny houses zijn vooral in trek bij kinderloze jongeren tussen 20 en 35 jaar, die vallen voor het principe van een ecologisch huis op wielen als toonbeeld van soberheid, minimalisme en eenvoud. Hoewel deze huisjes met de allures van een caravan vooral jongeren met een uitgesproken zin voor reizen aantrekken, zijn er nog heel wat andere toepassingen mogelijk: een bijgebouw om vrienden of bejaarde ouders te ontvangen, een hut achterin de tuin voor een student, een vakantiehuis... Tiny houses lenen zich voor een erg breed publiek.

Een tiny house in enkele cijfers

Oppervlakte: reken gemiddeld op 15 tot 25 m²

Budget: 15.000 tot 50.000 euro

Gewicht: ongeveer 3,5 ton.


wat zegt de wetgever?

De wet is nog vrij vaag over deze trend van mobiele woningen, die vrij nieuw is voor België. Hoewel deze mobiele woningen het voordeel hebben dat men ze zowat overal kan plaatsen, is het uiteraard niet de bedoeling om in een openbaar park of op de Grote Markt van Brussel te gaan staan, zelfs niet voor een nacht. Om te weten wat er al dan niet is toegestaan, kun je je maar beter informeren bij je gemeente of de streek waar je je tiny house wil plaatsen.


In elk geval is het nog niet mogelijk om er je domicilie van te maken.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Houten ruimteverdelers om het zicht binnen te breken.
211b0b655f54a18b990ff8551b94e95b
Lees dit artikel
Kopen, bouwen of verbouwen... Een moeilijke keuze
be764f7a100e86b7758183edc7db61e0
Lees dit artikel
Het verschil tussen een architect en een binnenhuisarchitect
cac2acbc69b47aa1227a5b89cd731789
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project