Zo hou je lawaai buiten


Je huis is een oase van rust waarin je je ontspant en geniet van de stilte. Tenminste, als je erin slaagt om omgevingsgeluid zoveel mogelijk buiten te sluiten. Streef je naar een zo geluidarm mogelijke woonomgeving? Sta dan stil bij deze tips als je nieuwe ramen en beglazing kiest.

Waak over comfortabel geluidsniveau

Wist je dat een geluidsverschil van 1 tot 3 decibel nauwelijks waarneembaar is? Pas wanneer je erin slaagt om het geluid met minimaal 5 decibel te doen dalen, worden je oren de verandering gewaar. Een comfortabel geluidsdrukniveau nastreven is dus uiterst belangrijk voor een aangename leefomgeving.

In cijfers uitgedrukt, zou het geluidsniveau in je woonkamer tussen de 20 en 40 decibel moeten liggen. In heel rustige ruimtes zoals je slaapkamer of een bibliotheek bedraagt de geluiddruk bij voorkeur maximaal 30 decibel.

Geluidsisolatiewaarde uitgelegd

Maar hoe weet je of je de juiste beglazing kiest als je gaat voor nieuwe deuren en ramen in je woning? In de infofiches over je beglazing tref je deze waardes aan: R(C; Ctr). Ris de gewogen geluidverzwakkingsindex. Die geeft weer in hoeverre de beglazing de geluidsinfiltratie tegengaat. C en Ctr zijn aanpassingsfactoren voor scherpe en lagere tonen. Dit voorbeeld maakt het duidelijker. Stel dat de beglazing van jouw keuze de waardes Rw = 38 (C = -2; Ctr = -5) krijgt opgekleefd. Dan biedt het glas je een geluidsisolatie van 36 (38 – 2) decibel bij scherpere tonen en 33 (38 – 5) decibel bij lagere tonen.

Woon je dicht bij een school? Dan ben je vooral gebaat bij een geluidsisolatie tegen hogere tonen. Die houdt het geluid van spelende kinderen tegen. Om de geluidsinvloed van traag rijdend autoverkeer te beperken, sluit je de lagere tonen maximaal buiten.

Praktische tips 

Hou rekening met deze tips bij de keuze voor jouw meest aangewezen beglazing:

  • Kies voor een asymmetrische opbouw. Een opbouw van 6/15/4 (glasblad 1/spouw/glasblad 2) is daarbij geluidswerender dan de opstelling 4/15/4 met twee identieke glasdiktes. 
  • Ga voor dikke glasbladen zoals het type 8/15/4.
  • Selecteer gelaagd glas zoals het type 4/15/44.2. Wist je dat er ook gelaagd glas bestaat met een nóg betere akoestische prestatie? 


Gehard glas, de afwezigheid van een coating en de plaatsingsrichting van de beglazing beïnvloeden de geluidsisolatie niet. Ook argon gebruiken om de spouw tussen de glasbladen op te vullen, verhoogt de geluidsisolatiewaarde niet. Je goed laten informeren is en blijft dus de boodschap. 

Graag professionele informatie en begeleiding bij je keuze voor beglazing? Neem contact op met de Profel-verdeler in je buurt.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van Profel

Houten ramen onderhouden een zware klus? Niet met deze tips! Leer in no time hoe jij je ramen tiptop houdt.
26b071c0aa3fee688c3bd1f534d41043
Lees dit artikel
Waarom jouw deur duurder is dan die van je buurman
7f63b7b049112730a64b139ea477b178
Lees dit artikel
Railsystemen schuifdeuren: ontdek alle mogelijkheden │ Profel.
41441cc6fdafeb3eb41f155281215244
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken