Zo bereid je jouw badkamerrenovatie perfect voor


De kogel is door de kerk: je hebt besloten om je oude badkamer de deur te wijzen en eindelijk werk te maken van die droombadkamer. Werk maken is misschien veel gezegd. Jij hebt de dromen en de ideeën, maar je wil graag dat ervaren vakmensen die badkamerrenovatie op zich nemen. Voor de eerste vakman jouw oude badkamer betreedt, gaat er flink wat denkwerk aan vooraf. In deze blogpost overlopen we deze verschillende stappen, van idee tot plan.

Een nieuwe badkamer kiezen gaat niet zo snel als in een boetiek een broek of t-shirt passen en kopen. Het is belangrijk om op voorhand goed na te denken over de plek waar je elke ochtend - met kleine oogjes - binnenwandelt en wakker wordt, over de oase van rust waar je ‘s avonds na een drukke dag op adem komt.

Tijdens die voorbereidende fase word je blootgesteld aan een spervuur van vragen. Welke sfeer moet jouw nieuwe badkamer uitstralen? Welke sfeer geniet jouw voorkeur? Welke indeling vind je belangrijk? Welke toestellen zijn een must? En - heel belangrijk - hoe past alles binnen jouw vooropgestelde budget? Wij zullen je helpen om stap voor stap een antwoord te formuleren op deze vragen.

 1. Inspiratie voor jouw droombadkamer
 2. Kies je favoriete stijl
 3. Bepaal het budget voor je badkamerrenovatie
 4. Leg je prioriteiten vast
 5. Meet én maak je droombadkamer in 3D
 6. Maak een afspraak met een Dagmar Buysse-adviseur


1. Inspiratie voor jouw droombadkamer

Is het voor jou al kristalhelder hoe je droombadkamer er moet uitzien? Of denk jij vaak ‘Ja, dat is het!’ bij het zien van badkamer in een (online) woonmagazine, maar heb je nog geen duidelijk beeld van hoe jouw badkamer er precies moet uitzien? In beide situaties is het belangrijk om je droombadkamer te visualiseren. Of je nu weet waar je naartoe wil of net helemaal niet, een moodboard zal je hierbij helpen.

Moodboard Pinterest


Maak een moodboard op Pinterest en ga op zoek naar de badkamers of details die het dichtst aansluiten bij jouw persoonlijke voorkeur. Neem foto’s bij vrienden of scroll doorheen gerealiseerde renovatieprojecten. Ben je meer fan van echt knip- en plakwerk? Sla dan een stapel woonmagazines in, zoals vtwonen en de deco specials van lifestyle magazines. Het enige wat jij nodig hebt is een schaar, wat lijm en een bord om jouw droombadkamer aanschouwelijk te maken.

2. choisissez votre style préféré

Jetez un coup d'œil à vos moodboards, il y a de fortes chances que vous trouviez un point commun entre tous ces exemples inspirants.

Vous préférez un design épuré et minimaliste ? Vous souhaitez des surfaces continues et sans joints ? Préférez-vous les meubles sans poignée aux armoires avec poignée ? Des lignes simples et pures et une palette de couleurs unies vous réchauffent ? Alors "moderne" est votre style préféré


badkamerrenovatie modernbadkamerrenovatie moderne sijl


stijl modern badkamerrenovatiebadkamerrenovatie stijl modernHou jij van een originele blikvanger, zoals een losstaand ovaalvormig bad of geometrische tegeltjes? Wil je graag voldoende bergruimte, maar niet op een traditionele manier aangepakt? Ben je niet bang van een felle kleur, een opvallende vorm of verrassende details? Een ‘trendy’ badkamer is het antwoord voor jou.


badkamerrenovatie stijl trendytrendy badkamerrenovatie


badkamerrenovatie trendybadkamerrenovatie trendy stijl


Genieten hout en natuurlijke materialen jouw voorkeur? Wil je graag massief houten badkamermeubels en een natuursteen tablet? Lijkt het je wel iets om te baden in een statig vrijstaand bad op pootjes? En moeten warme, gezellige tinten de boventoon voeren? Jij komt thuis in een ‘landelijke’ badkamer.


badkamerrenovatie stijl landelijk


stijl landelijk badkamerrenovatie


Moet een badkamer volgens jou een echt wellnessgevoel opwekken? Verkies je grootse ruimtes? Hou je niet van overdaad, maar verkies je wel prachtige materialen en een niet voor de hand liggend ontwerp? Een ‘luxe’ badkamer is geknipt voor jou.


3. Bepaal het budget voor je badkamerrenovatie

Na het dromen moeten we even terug naar de realiteit: het beschikbare budget. Hoeveel wil én kan je vrijmaken voor de renovatie van jouw badkamer? Het is belangrijk om dit al eens op voorhand in te schatten. Zo kan je op een realistische manier knopen doorhakken en prioriteiten stellen (zie stap 4).

Bij Dagmar Buysse bepaalden we drie budgetformules, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.


Deze formules zijn een handige houvast als startpunt, maar probeer zeker ook eens onze handige calculator (icoontje rechts onderaan) om een idee te krijgen van de prijs. Onze adviseurs werken vervolgens een voorstel uit op maat van jouw wensen én op maat van jouw budget.

Wil je graag wat meer details? Dat kan. Van de renovatieprojecten op onze realisatiepagina zie je meteen het prijskaartje, ook van de voorbeelden in deze blogpost zie je het gespendeerde renovatiebudget. 

Goed nieuws!

Aangezien de badkamer een ruimte is waar tal van energie- en waterbesparende maatregelen kunnen getroffen worden, zijn er een reeks premies waarvoor je in aanmerking komt wanneer je jouw badkamer een make-over geeft. Wil je meer weten over de renovatiepremie, de verbeteringspremie en aanpassingspremie?

Lees het in deze blogpost.


4. Leg je prioriteiten vast

Voor je finaal beslist hoe je jouw badkamer wil inrichten, moet je deze knoop doorhakken: wat mag er niet ontbreken in een badkamer volgens jou?

Om de prioriteiten van een badkamerrenovatie vast te leggen, zijn er drie afwegingen die je moet maken:

 • Hoe gebruiken jij en je gezin de badkamer? Is het een puur functionele ruimte, of weten jullie een portie wellness te appreciëren?

 • Ben je tevreden over de huidige samenstelling van je oude badkamer of mis je iets? Wie weet wil je het bad - dat je al jaren niet meer gebruikt - inruilen voor een ruime inloopdouche? Of misschien zou een toilet in de badkamer wel handig zijn? Is de rommel niet meer te overzien en wil je dringend meer kastruimte?

 • Zal je gezinssamenstelling of -situatie de komende jaren wijzigen en moet je hier al op anticiperen? Is er gezinsuitbreiding op komst? Een bad is erg handig met kleine kinderen. Gaan de kinderen binnenkort het huis uit? Tijd om aan jezelf te denken en te relaxen, misschien wel met een sunshower of bubbelbad.

Tot slot bundelden we nog enkele handige tips die je helpen de knopen door te hakken:

 • Opbergruimte
  Heb je veel opbergruimte nodig, of leg je bijvoorbeeld je handdoeken in de dressingruimte? Verkies je laden of gewone legkasten? Laden hebben het voordeel dat je de volledige kastruimte optimaal kunt benutten. Je kunt ze bovendien ordelijk inrichten en je hoeft niet helemaal in een kast te duiken om achteraan iets te nemen.

 • Inloopdouche
  Voor een inloopdouche moet je een iets groter budget voorzien, dan voor een douchecabine. Ook de ruimte die een inloopdouche inneemt, is groter.

 • Lavabo('s)

  Het aantal en de omvang van de lavabo’s kan je laten afhangen van het aantal gezinsleden, waarvoor je de lavabo’s zal gebruiken, hoeveel ruimte er beschikbaar is en hoeveel plek je nog nodig hebt om er spulletjes naast te zetten. 

 • Beschikbare vrije ruimte

  Doorgaans wordt aangenomen dat je minstens 60 centimeter vrije ruimte nodig hebt rond een badkamermeubel of -toestel, om voldoende comfortabel te kunnen bewegen in je badkamer. Installeer je een kast met schuiven, dan moet je 1 meter voorzien. Wil je de ruimte al aanpassen aan de noden van je oude dag of ben je minder mobiel? Dan wordt aangeraden om een draaicirkel van 150 centimeter vrij te houden.

Wil je graag nog meer concrete tips om je badkamer praktisch in te richten? In deze blogpost bundelden we het advies van onze experten.

Beschik je niet over een grote badkamerruimte? Geen probleem, een kleine badkamer biedt ook voldoende mogelijkheden om er een echte oase van rust te creëren. Kies onder meer voor slimme opbergruimte, goede verlichting, glazen wanden, lichte kleuren en grote spiegels. Meer tips lees je in deze blogpost.


5. Met én maak je droombadkamer in 3D

Jouw badkamer heeft vorm gekregen in je hoofd, maar nu moet je achterhalen of het ook echt te realiseren is in de beschikbare ruimte. Test daarom jouw ideeën met onze 3D-planner. Deze gebruiksvriendelijke tool laat je toe eigenhandig een 3D-tekening van je toekomstige badkamer te maken. Je hoeft er geen software voor te downloaden. Wil je liever onze adviseurs het werk laten doen? Ga dan meteen naar stap 6.

Voor je aan de slag kunt met de 3D-planner, moet je er even een lintmeter of de originele plannen van je woning bij nemen. Meet alle details in de badkamerruimte (of bekijk ze op het bouwplan) en hou hierbij rekening met ramen, deuren, schuine wanden,... Nu je dit in kaart hebt gebracht, kun je via de 3D-tool een miniatuurversie van de beschikbare ruimte tekenen.

3D ontwerpen 


En dan volgt het leuke werk: je ideeën uitproberen. Is er echt voldoende ruimte voor een bad en een inloopdouche? Komt een groot badkamermeubel volledig tot zijn recht of lijkt de badkamer groter met een compacter lavabomeubel? Blijft er bewegingsruimte over wanneer je een toilet toevoegt aan het ontwerp?

Selecteer de meubelen, toestellen en accessoires die je een plek wil geven in je droombadkamer, puzzel wat met de samenstelling en laat de tool het werk doen. 


Badkamer voor


 Wil je zelf eens wat ideetjes testen? Ga dan zeker aan de slag met de 3D-planner. Hier vind je hem. Wil je graag wat extra informatie over hoe de tool precies werkt? Deze blogpost brengt raad. Of ben je benieuwd naar enkele geslaagde voorbeelden: van 3D tot realisatie? Bekijk de renovaties hier


6. Maak een afspraak met een Dagmar Buyse-adviseur

De laatste, maar belangrijkste, stap in je zoektocht naar je droombadkamer: een persoonlijk gesprek met een Dagmar Buysse-adviseur. Dat kan bij jou thuis of in één van onze showrooms. Je vertelt wat je precies wil, aan welke eisen je droombadkamer moet voldoen en wat je budget is. Jouw ideeën worden vanuit de expertise van de adviseur verfijnd, je ontvangt een professionele 3D-tekening en een bijhorende, vrijblijvende offerte.

Zodra jij een finale ‘go’ geeft, begint het echte werk: de realisatie van jouw droombadkamer. Bij Dagmar Buysse kan je rekenen op de persoonlijke opvolging van een projectleider en de jarenlange ervaring van onze vakmannen.

De badkamer van je dromen ligt binnen handbereik. 

Ik wil nu een afspraak!

Vond u dit artikel interessant?

Meer van Dagmar Buysse

Dagmar Buysse: badkamers
90952e3adcb0dbf54778508b4230342d
Lees dit artikel
Alles wat je moet weten over de prijs van je nieuwe badkamer
6899c96f51b8850660b6cfd8649f8593
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken