Passiefhuis: snel gegeneraliseerd!

 Als ze echt al een paar jaar over haar praat, is het passiefhuis geen nieuw concept - ze is inderdaad geboren aan het eind van de jaren 80. Sinds 2015 is ze verplicht in Brussel en zal ze in Wallonië zijn. tegen 2020.

Tegenwoordig weet iedereen dat een passiefhuis een energiezuinig gebouw is. Maar achter dit concept schuilt een groot aantal technische normen en voorschriften.

Het passieve principe is niet alleen van toepassing op nieuwe eengezinswoningen, maar ook op in de diepte gerenoveerde woningen of op appartements- en kantoorgebouwen.

Van de keuze van de grond
De eerste stap van een passief project is de keuze van een geschikte site. Inderdaad, de volledige zuidoriëntatie wordt van harte aanbevolen, om te profiteren van zowel het buitenlicht als de warmte van de zonnestralen, wat bijdraagt aan besparingen in verlichting en verwarming.

De keuze van de architect en de ondernemer is ook belangrijk: het is het beste contact op te nemen met gespecialiseerde verenigingen zoals Maison Passive, waar alle bruikbare en vooral betrouwbare informatie kan worden verkregen. . Dit kan u helpen om een compleet bestand (vaak complex ...) te maken voordat u de stedenbouwkundige vergunning indient.

Twee vereisten
Om als passief te worden gecertificeerd, moet het huis aan twee voorwaarden voldoen:

De totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling moet worden beperkt tot het equivalent van 15 kWh / m² (1 m³ gas = ongeveer 12 kWh);

Het luchtverlies van het gebouw mag niet meer bedragen dan 60% van het volume van de woning per uur, wat wordt gecontroleerd door middel van een luchtdichtheidstest.

Om dit te bereiken, zal het project bijzonder alert zijn op ...

De isolatie. Warmte ontsnapt via daken, muren, deuren en ramen. Voor muren is het noodzakelijk om zowel buiten als binnen te isoleren. Het ultieme is een dubbele muur met een dikte van 30 cm elk. Voor ramen en deuren zal speciale aandacht worden besteed aan beglazing (bij voorkeur drievoudig) en aan de kozijnen. Bovendien zal het koste wat het kost om de koudebruggen te vermijden.

De materialen. Bakstenen, stenen, beton, hout, stro ... Niets mag worden verboden, omdat producenten een assortiment materialen hebben ontwikkeld dat speciaal is aangepast aan de vereisten van een passiefhuis. Architecten en aannemers zullen u begeleiden

De apparatuur. Een effectief ventilatiesysteem dat voldoet aan specifieke technische normen is een prioriteit. Hierdoor kan uitgeputte warme lucht de van buiten aangezogen frisse lucht opwarmen. Deze ventilatie sluit een verwarmingssysteem (aangepast aan de behoeften van een passiefhuis) niet uit. Bovendien zijn fotovoltaïsche panelen en een warmtepomp een goede aanvulling voor een nog autonomer huis.

Prijszijde ...

Een passiefhuis kost 25 tot 30% meer dan een "standaard" woning. Extra kosten worden na 12 of 15 jaar afgeschreven, dankzij energiebesparingen en regionale steun.

Merk ten slotte op dat het passiefhuis sinds 2015 een wettelijke verplichting is in het Brusselse Gewest en dat het uiterlijk in 2020 - de deadline vastgelegd door de Europese Unie - in het Waalse gewest is.

Dat gezegd hebbende, niets weerhoudt je ervan om jezelf nog ambitieuzer te tonen en je te richten op het huis zonder energie. Maar het is een ander verhaal.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Pop-up house: een passiefhuis in 4 dagen!
ad9c012cf2d92d818127605aad4e0587
Lees dit artikel
Een opgeruimd huis dankzij de KonMari-methode.
3a2bdef153b46d54c594faa79c981d99
Lees dit artikel
Leven in een ‘tiny house’, hoe doe je dat?
2192d65836f80432acc345f17ad80e66
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken