Wegwijs in de wirwar van U-waardes van je ramen en deuren


Wil je weten hoe goed je ramen en deuren isoleren tegen kou en warmte? Of sta je op het punt om er nieuwe aan te schaffen en wil je geen kat in een zak kopen? We verduidelijken de meest gebruikte technische termen in heldere taal. Zo ben jij voortaan meteen mee.

U-waarde uitgelegd

Je ziet de term vaak opduiken in brochures voor ramen en deuren. Maar waarom is de U-waarde zo belangrijk? Dat cijfer geeft je een beeld van de hoeveelheid warmte die je ramen en deuren doorlaten. Heeft jouw raam een hoge U-waarde? Dan laat het veel warmte door. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatieprestatie van je raam.


Van Utot Uw: wat moet je ermee?

Om je een nog beter idee te geven van hoe isolerend jouw ramen en deuren zijn, bestaat er een reeks specifieke U-waarden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • Uf (frame): wil je weten hoe goed het kader en/of de vleugel van je deur scoort op het vlak van isolatie? Dat lees je af aan de Uf-waarde.
  • Ug (glass): de Ug-waarde geeft je een helder beeld van de isolatieprestaties van je raam- of deurglas.
  • Up (panel): benieuwd hoe goed je deurpaneel de warmte binnenhoudt? De Up-waarde geeft je het antwoord.
  • Ud (door): combineer je de Up-, Ug-, Uf-waarde en de afstandshouders van het glas? Dan krijg je de totale isolatiewaarde van je deur, de Ud-waarde.
  • U(window): wat met de isolerende kwaliteiten van je raam? De Uw-waarde combineert de Ug-, Uf-waarde en de afstandshouders van het glas. En geeft zo de totale isolatiewaarde van je raam weer.


Geen idee wat afstandshouders zijn? Het zijn de kleine latjes die de glasplaten van elkaar scheiden. Ook die leiden tot warmteverlies. Daarom zijn ze tegenwoordig vaak omhuld met kunststof. Zo isoleren ze beter.Hou de Ug-waarde van je ramen en deuren in het oog

Wist je dat de oppervlakte van het materiaal in je raam of deur de U-waarde sterk beïnvloedt? Bij grote ramen met veel glas kijk je dus eerst naar de Ug-waarde en dan pas naar de Uf-waarde. De isolatiewaarde van je glas weegt zwaarder door dan die van het raamframe. Voor een goede isolatie is het glastype dus belangrijker dan het materiaal van je raam- of deurframe. Bevat je deur maar weinig glas? Dan zal de Up-waarde belangrijker zijn.

Facts and figures

De U-waarde druk je uit in W/m²K. De W staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat per vierkante meter (m²), en dat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K). Wil je een nieuw huis bouwen in Vlaanderen? Dan moeten je ramen een Uw-waarde van 1,5 W/m²K hebben. Voor deuren mag de Ud-waarde niet hoger liggen dan 2,0 W/m²K. En de Ug-waarde van het glas in je ramen en deuren ligt lager dan 1,1 W/m²K. 

Benieuwd hoe Profel ramen en deuren levert die beantwoorden aan de strengste isolatie- en andere voorschriften? Neem contact op met de Profel Expert in jouw buurt.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van Profel

Railsystemen schuifdeuren: ontdek alle mogelijkheden │ Profel.
41441cc6fdafeb3eb41f155281215244
Lees dit artikel
Houten ramen onderhouden een zware klus? Niet met deze tips! Leer in no time hoe jij je ramen tiptop houdt.
26b071c0aa3fee688c3bd1f534d41043
Lees dit artikel
Hoe sloten smeren│Profel.
41e6be6fa668d63217a30544a9dcac6c
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken