Composttoiletten: de pot op met vooroordelen!

Composttoiletten zijn praktisch, ecologisch en voordelig. Toch blijft een echte doorbraak voorlopig nog uit ...

Velen denken bij een composttoilet aan een ruimte achteraan in de tuin waar alleen eco-extremisten en neohippies hun behoefte doen, zonder het moderne comfort van een klassiek toilet. Natuurliefhebbers beschouwen ze op hun beurt als het toppunt van ecologisch bewustzijn. Met deze nieuwe toiletten bespaar je inderdaad niet alleen water (30 tot 40 liter per spoelbeurt!), maar ook energie en onderhoudsproducten voor klassieke toiletten. Door de compost die ze genereren, heb je bovendien geen chemische meststoffen meer nodig voor de tuin.

Hoe werkt het?

Bij composttoiletten worden de urine en de uitwerpselen in een emmer opgevangen en bedekt met droge stof, zoals schaafsel, zaagsel, gedroogde kruiden, fijngemalen dode bladeren of aarde. Het geheel wordt vervolgens gecomposteerd in de tuin en hergebruikt als mest. Composttoiletten kunnen, via een extra leiding, ook gebruikt worden voor de afbraak van organisch huis- en tuinafval. Zo kunt u elk jaar verse compost recupereren in de collector!


Halt aan de vooroordelen

Over composttoiletten bestaan nog veel misverstanden, vooral wat de geur betreft. Toch ruiken ze niet slecht, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Door de uitwerpselen met zaagsel of houtsnippers af te dekken, wordt de geur namelijk geabsorbeerd. Over het algemeen wordt aanbevolen om twee schepsels zaagsels te gooien. Nog zo'n fabeltje: composttoiletten zijn moeilijk te installeren. Eigenlijk zijn ze zelfs makkelijker te plaatsen dan klassieke toiletten. Je hebt immers geen waterafvoer nodig, behalve als je een fonteintje wilt plaatsen. En ze kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Concreet bestaat een composttoilet uit een wc-bril (of een plank met een gat) waaronder een emmer wordt geplaatst. Tegenwoordig kan zo'n toilet aangenamer worden gemaakt door comfort en isolatie te voorzien.

De voordelen van composttoiletten ...

  • Je bespaart water en dus ook geld
  • Geen verontreiniging meer van het grondwater en van de waterreserves
  • De flexibiliteit: een composttoilet kan om het even waar worden geïnstalleerd, zonder aanleg van waterleidingen of riolering
  • De productie van mest om in de tuin te gebruiken
  • Goedkoop om te plaatsen en voordelig in gebruik

... en de nadelen

  • De verplichting om het composttoilet om de 2 à 3 dagen te ledigen (of vaker, afhankelijk van het aantal gebruikers)
  • De opslag van droge stof (zaagsel of houtsnippers)
  • De vooroordelen van de gasten! Hang wat dat betreft zeker een 'gebruiksaanwijzing voor composttoiletten' in uw toilet op, zodat je bezoekers niet in de war raken.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Leven in een ‘tiny house’, hoe doe je dat?
2192d65836f80432acc345f17ad80e66
Lees dit artikel
Tien tips voor de inrichting van uw keuken
28be8dee14ae31f5986f0fbb3b56e333
Lees dit artikel
Een balkon als minituin
5e35ba0fc11800aedba5b42f4bdafac2
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken