Het zwemkanaal: voor kleine terreinen en grote zwemmers

Bouwgronden worden tegenwoordig steeds kleiner en zwemkanalen steeds hipper. Ze zijn minder diep, smaller en langer dan standaardzwembaden, en gaan daarom een mooie toekomst tegemoet ...

Zwemkanalen zijn bedoeld voor fanatieke zwemmers en regelmatige sporters. Ze zijn niet geschikt om in het water te spetteren en om kinderen urenlang in te laten ravotten, omdat de oppervlakte niet groot genoeg is om erin te spelen. Het doel van dit type zwembad is eigenlijk efficiëntie: de banen zijn langer en de breedte - nutteloos voor zwemmers - is beperkt. Afhankelijk van de situatie is een zwemkanaal 2 tot 5 m breed en 8 tot zelfs 25 m lang, voor een 'olympisch' effect. De bodem is dan weer vlak en heeft een gemiddelde diepte van 1,30 tot 1,50 m.

Om de inspanning voor de zwemmer te vergroten en de lengtes intensiever te maken, kan er ook een tegenstroomsysteem worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in kleinere baden van 8 à 10 m lang.

Zwemkanalen zijn trouwens heel geschikt voor langwerpige stadstuinen. Bovendien verknoeien ze het uitzicht van de tuin niet door een te grote oppervlakte in te nemen.

Een stijlvolle waterlijn

Zwemkanalen doen net als een echte waterloop denken aan een deinende waterlijn in de tuin. Hun hedendaagse uitzicht past goed bij moderne huizen omdat ze de rechtlijnigheid ervan onderstrepen.. Woningen met een cosy of landelijke stijl passen daarentegen beter bij ronde en/of bochtige vormen, die ook mogelijk zijn bij een zwemkanaal. Voor een uitgesproken 'kanaaleffect' probeert de bouwheer verschillende afmetingen uit en berekent hij de verhouding tussen lengte en breedte om het gewenste effect te verkrijgen. Wat de technisch kant betreft, wordt een zwemkanaal meestal gemetseld. Tegenwoordig zijn er echter verschillende andere systemen mogelijk, zoals zelfbouwmodellen of kuipen.


Een redelijker budget

Zwemkanalen - en bij uitbreiding alle kleine zwembaden - zijn een stuk zuiniger in gebruik dan traditionele zwembaden. Er is immers minder water nodig om ze te vullen: gemiddeld 10 tot 25 m3, tegenover 25 tot meer dan 100 m3 voor standaardmodellen. Het gevolg is dat de kosten lager liggen, zowel voor de onderhoudsproducten als voor de verwarming.
Voor de bouw van een zwemkanaal betaalt u echter een vergelijkbaar bedrag als voor een standaardzwembad: reken gemiddeld € 25.000 voor een gemetseld model. U kunt de kostprijs echter aanzienlijk terugschroeven door te kiezen voor een zelfbouwpakket. Zo'n systeem is te koop vanaf € 5.000 of 6.000, maar u moet het wel zelf monteren. Laat u in elk geval adviseren door een professional.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Een balkon als minituin
5e35ba0fc11800aedba5b42f4bdafac2
Lees dit artikel
Zelfdragende of half ingegraven zwembaden: een echt zwembad!
5341d89cd5b03d308158bb61e5e50a54
Lees dit artikel
Zwemvijvers: een andere manier om te baden ...
2762071e15de5c994636c78fc8f95e39
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken