Natuurlijke overgang tussen binnen en buiten


Voor hun nieuwe huis gingen Pierre en zijn echtgenote naar de essentie: een strak wit volume met  grijze aluminium ramen op een sokkel van natuursteen.

Wanneer hun kinderen later het ouderlijk huis zullen verlaten, zal het huis van Pierre Tosquin en zijn echtgenote te groot zijn. Daarom lieten ze alvast een strakke nieuwbouw optrekken die momenteel wordt bewoond door de ouders van Pierre. 

De hedendaagse villa is aan een straat met nogal wat passage gelegen, dus akoestische isolatie van de ramen was een aandachtspunt, zegt Pierre Tosquin. “We kozen voor grote ramen rondom en dus waren ook zonnewering en inbraakveiligheid belangrijk. Daarom kozen we voor een voordeur van een hoge veiligheidsklasse, met vierpuntssluiting.”

SCHUIFRAMEN IN DE HOOFDROL

Hun aannemer, Olivier Louis van Naturehome, raadde het koppel aan om te kiezen voor buitenschrijnwerk van Profel. De ramen spelen een hoofdrol in deze vrijstaande villa. Op de eerste verdieping is de leefruimte voor de helft met plafondhoge vensters omringd, voor een ongehinderd zicht op de tuin. De bouwheer koos voor grijs gepoederlakt aluminium in de strakke Fino-afwerking

Aluminium is de beste keuze voor dergelijke grote raampartijen omdat het sterk en licht is”, zegt Olivier Louis. De bouwheer wijst op het grijze raambeslag en de weggewerkte scharnieren die zorgen voor een sobere, strakke afwerking. 

Bij zulke grote raampartijen bestaat er een risico op oververhitting als de zon er in de zomerperiode ongehinderd op kan schijnen. Maar dat heeft bureau Open Architectes vakkundig vermeden door gebruik te maken van een grote terrasluifel en automatisch functionerende lamellen aangestuurd door een domoticasysteem. De ramen zijn, net als de rest van de woning ook van een hoog isolatieniveau en zorgen ervoor dat er ook in de winter weinig energie wordt verbruikt.

BINNEN WORDT BUITEN

De grote raampartij oogt bijzonder elegant. “Het profiel van de grote aluminium schuiframen is volledig in de vloer verzonken”, zegt Pierre Tosquin. “Zo loop je vlot van het terras naar binnen en ontstaat er een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten.”

De bouwheer is tevreden over zijn ramen: “Alles laat zich vlot bedienen en makkelijk onderhouden. Mijn ouders vinden ook dat de schuiframen heel vlot openschuiven. Wat betreft het materiaal, de installatie en de afwerking geef ik Profel een 9/10. Omdat ze heel goed zijn en omdat het altijd nog beter kan.”

Vond u dit artikel interessant?

Meer van Profel

Houten ramen onderhouden een zware klus? Niet met deze tips! Leer in no time hoe jij je ramen tiptop houdt.
26b071c0aa3fee688c3bd1f534d41043
Lees dit artikel
Waarom jouw deur duurder is dan die van je buurman
7f63b7b049112730a64b139ea477b178
Lees dit artikel
Railsystemen schuifdeuren: ontdek alle mogelijkheden │ Profel.
41441cc6fdafeb3eb41f155281215244
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken