Woning te ruil!

De laatste jaren ontwikkelt zich een wereldwijde trend waarbij mensen hun huis voor een ander inruilen voor een kort of lang verblijf. Een gedurfd en voordelig concept dat onze reisgewoonten overhoop keert.

Woningruil is een eenvoudig vakantieconcept: twee personen spreken af om voor een bepaalde periode van woning te ruilen... En het idee slaat aan, want Lonely Planet berekende dat er elk jaar zo'n 250.000 keer aan woningruil wordt gedaan. Deze beweging telt bovendien alle mogelijke sociale en professionele profielen: van verstokte vrijgezellen tot talrijke gezinnen en van vijftigplussers tot jongeren. Dat geldt ook voor het type woning: er worden zowel villa's met zwembad als berghutten of stadsappartementen aangeboden.

Hoe werkt het?

Kandidaat-ruilers schrijven zich in op een gespecialiseerde website en geven een uitgebreide beschrijven van hun woning. Daarna kunnen ze zelf contact met elkaar opnemen om over de modaliteiten te onderhandelen. De website komt niet tussen in de procedure. De enige garantie die vaak wordt geboden, is de terugbetaling van de inschrijvingskosten als er binnen het jaar geen ruil heeft plaatsgevonden.
Enkele bekende websites: www.trocmaison.com;  www.bienvenuealamaison.com; www.intervac.org

Een positieve ervaring

Volgens getuigenissen op de gespecialiseerde websites zijn slechte ervaringen zeldzaam. Een onderzoek genaamd My house is yours, uitgevoerd bij 7.000 leden van de gespecialiseerde website HomeExchange.com, wees uit dat 93% van de ondervraagden tevreden was over zijn ervaringen. Risico's kun je natuurlijk nooit uitsluiten ...

Welke voordelen?

  • Het economische aspect : door met iemand van woning te ruilen geniet je om het even waar ter wereld van een 'gratis' goed.
  • De authenticiteit : door de meubels van iemand anders te gebruiken, in zijn lakens te slapen of met zijn auto te rijden wordt de ruiler een echte local die in de verste verte geen hotels of reisbussen nodig heeft.
  • De band : woningruil is de ideale manier om overal ter wereld vriendschappen te sluiten. Over het algemeen communiceren ruilers enkele maanden met elkaar om zich zo goed mogelijk te organiseren. Soms raken ze uiteindelijk bevriend.
  • De vrijgevigheid : dat is de belangrijkste succesfactor. Vrijgevig zijn uit zich hier in de manier waarop je je online voorstelt, in de communicatie met de ander, in de manier waarop je hem verwelkomt (bv. met een cadeautje) en in de dingen die je bij hem thuis doet (zijn kat voeren, de planten water geven ...).
  • De flexibiliteit : er bestaan mogelijkheden om op lange termijn te ruilen voor wie meerdere maanden op reis wil gaan.

Nuttige voorzorgsmaatregelen

Neem contact op met je verzekeraar en informeer hem over de identiteit van de toekomstige huisbewoners en de datum van de ruil. In dat geval is het wel noodzakelijk dat je een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit die ook verblijven in gehuurde huizen dekt. Hoewel het niet verplicht is - je leent immers je woning uit- kan het wel raadzaam zijn om een contract te ondertekenen als je voor het eerst je huis ruilt. Sommig instellingen bieden modelcontracten aan.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Een opgeruimd huis dankzij de KonMari-methode.
3a2bdef153b46d54c594faa79c981d99
Lees dit artikel
Leven in een ‘tiny house’, hoe doe je dat?
2192d65836f80432acc345f17ad80e66
Lees dit artikel
Moderne huizen, wat zijn de trends?
9d2c37dd6a8856e3be247638bd66727b
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken