Bouwen, huren of kopen: het meest en het minst

Op zoek naar een nieuw huis? In dit geval zijn er verschillende opties voor u: een nieuwe woning bouwen, een woning huren of een bestaande woning kopen. Elke formule heeft voor- en nadelen ...

En als we gehuurd?

Vandaag, in België, is een kwart tot een vijfde van de bevolking huurder. Over het algemeen stijgt de huurprijs telkens wanneer de prijzen sneller stijgen dan de loonindexering. Een van de voordelen is de afwezigheid van onroerende voorheffing (die soms kan worden gekwantificeerd, afhankelijk van het geval), om over een goed te kunnen beschikken zonder al te veel te sparen (over het algemeen is 2 maanden huur voldoende voor de huurgarantie). Bovendien, als u huurt, hoeft u alleen de onderhoudskosten van de woning te betalen (maar belangrijke kosten zoals dakverversing zijn voor rekening van de eigenaar). U kunt uw accommodatie ook heel gemakkelijk wijzigen (geef gewoon uw naam op).

Onder de minste is er de indexering van huur en het feit dat huren uiteindelijk niet goedkoper is dan kopen (volgens een complexe financiële berekening blijkt dat de huurder gemiddeld na 8 jaar begint te werken). betaal evenveel als de eigenaar). Bovendien is het huurder niet gegarandeerd om de woning voor onbepaalde tijd te verhuren. Ten slotte is huren geen investering (u kunt geen kapitaal opnemen als u uw huis verlaat). Je zult het niet kunnen transformeren zoals je wilt.

Koop: het project van je leven
De Belg heeft een baksteen in de buik en neigt zo snel mogelijk eigenaar te worden. Maar wie zegt kopen, zegt ook investeren en oplossen ...

Onder de voordelen, laten we de vrijheid van handelen noemen: aangezien het eigendom van u is, kunt u de transformaties en installaties realiseren die u wenst. Bovendien is het een investering. Wanneer u beslist, kunt u uw eigendom huren, verkopen of aan uw kinderen geven. Als eigenaar profiteert u ook van een reeks belastingvoordelen en bonussen. En dan, wanneer de hypotheek is afgelost, bent u niets aan iemand verschuldigd! Laten we in de straal van de nadelen de economie citeren die moet worden gerealiseerd voordat een goed wordt gekocht (om ten minste de kosten van notaris en registratie te betalen). Bovendien is een bestaande woning zelden perfect voor kopers: verschillende renovaties en aanpassingen zijn vaak nodig. Dit vereist uiteraard een bepaald budget (afgezien van de jaarlijkse onroerendgoedbelasting).

Build: het avontuur op maat
Als u besluit te bouwen, zal uw project in uw beeld zijn van de kelder naar de zolder. Hierdoor kunt u ook profiteren van de nieuwste technologieën, groene technieken, versterkte isolatie, innovatieve materialen ... Tot slot, in tegenstelling tot een wijdverspreid idee, is nieuwbouw niet duurder dan een veel ouder kopen.
Aan de andere kant, wanneer men bouwt, moet men ook een grond vinden, die steeds moeilijker wordt. Wat de prijzen van grondslagen betreft, deze stijgen al enkele jaren.

Er zijn ook onverwachte kosten bij het bouwen en het is niet altijd eenvoudig om de plannen te begrijpen wanneer je nieuw bent in het onderwerp. Gebouw vereist ook enige beschikbaarheid. Ten slotte zijn er tijdens een nieuwe constructie vertragingen mogelijk. Heel vervelend als je een huis huurt tot een bepaalde datum of als je een bruglening hebt aangegaan (rente is hoog) tussen de verkoop van je oude pand en de bouw van de nieuwe ...

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Een opgeruimd huis dankzij de KonMari-methode.
3a2bdef153b46d54c594faa79c981d99
Lees dit artikel
Leven in een ‘tiny house’, hoe doe je dat?
2192d65836f80432acc345f17ad80e66
Lees dit artikel
Homestaging: om snel en goed te verkopen!
0d15f8191c4d722ae2d00779a0bbd955
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project