De grote efficiëntie van warmtekrachtkoppeling

Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt om efficiënter met energie om te gaan. In landen als Duitsland en België wint warmtekrachtkoppeling aan populariteit. Warmtekrachtkoppeling-installaties zijn niet nieuw, maar wel relatief onbekend. Ze worden al decennialang succesvol gebruikt in de industrie en op dit moment zien we de ontwikkeling van producten die zijn gericht op particulieren. 


Gekoppelde productie 

We zijn eraan gewend dat warmte en elektriciteit gescheiden worden geproduceerd. Elektriciteit komt uit centrales en warmte wordt geproduceerd door je cv-ketel, maar het kan ook anders. Bij een warmtekrachtkoppeling worden elektriciteit en warmte tegelijk opgewekt in één installatie bij de gebruiker. Het is gekoppelde productie van warmte, warm water en elektriciteit. 


Efficiënt gebruik van energiebronnen 

Warmtekrachtkoppeling produceert tegelijk warmte en elektriciteit met de verbrandingsmotor op gas. Op dit moment zijn het gasmotoren, maar er worden onderzoeken gedaan om de toestellen met waterstofgas te laten werken. Afhankelijk van de technologie zijn besparingen op primaire energie van 10 tot 35% mogelijk. Dat heeft onmiskenbaar een positieve invloed op de CO2-uitstoot.


Voor wie?

De huidige warmtekrachtkoppeling-installaties zijn met name interessant voor grote gebouwen met een grote warmtebehoefte zoals hotels, ziekenhuizen en zwembaden. Maar ook voor een vereniging van mede-eigenaars (VME) biedt het perspectief. Het is rendabel als er voldoende vraag naar warmte en naar elektriciteit is: de warmtekrachtkoppeling moet correct gedimensioneerd zijn om zoveel mogelijk draaiuren te maken. Dan is de terugverdientijd voor bedrijven relatief kort. Momenteel worden warmtekrachtkoppeling-installaties voor thuisgebruik ontwikkeld en wie weet wat dat oplevert. 


Voor- en nadelen

Nadeel is de vrij hoge aanschafprijs, dat maakt een warmtekrachtkoppeling-installatie nog niet rendabel voor kleinere units. De efficiëntie, flexibiliteit en betrouwbaarheid zijn sterke eigenschappen. Net zoals het lagere primaire energieverbruik, lagere CO2-uitstoot en lagere energierekening. Ook de beperkte omvang van een dergelijke installatie (gemiddeld een kleine koelkast) is een pluspunt.


Maatwerkoplossingen 

Warmtekrachtkoppeling kan een goede bijdrage leveren aan de energietransitie. Als je wilt weten wat een warmtekrachtkoppeling-installatie mogelijk voor je kan betekenen, maak dan gebruik van het contactformulier (https://remeha.be/nl/contact/).


Wij geloven niet in één oplossing

Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gas, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in België. 

Vond u dit artikel interessant?

Meer van Remeha

Alles wat je nu wil weten over hybride producten!
a88c80ad00837ccab0363d7d998fab93
Lees dit artikel
Benoveren kan iedereen!
606732b1f0a69de73bc7d36231edbcf5
Lees dit artikel
Meerdere wegen naar duurzaamheid...
4bf181f58fce8bceba0e73c2c8efc909
Lees dit artikel

Registreren

Meld je aan om de nieuwste inspiraties en tips voor je project te ontdekken