De rentevoet

De rentevoet is de prijs die je betaalt voor het lenen van geld. Als je geld leent, betaal je rente over het oorspronkelijke bedrag, maar ook over de opgebouwde rente. Stel dat je een lening aangaat voor drie jaar, dan moet je in het derde jaar het volgende terugbetalen: het geleende bedrag plus de rente, de rente van het tweede jaar en de rente over de rente van jaar één.

Uiteraard betaal je in de realiteit per maand een deel van je lening en de rente terug. Vraag daarom naar het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage), de officiële rentevoet die voor lenen wordt gebruikt. Dit omvat de kosten van het lenen, namelijk het rentebedrag dat aangerekend wordt en mogelijke verwante kosten die automatisch zijn inbegrepen, zoals instapkosten (afsluiting) of jaarlijkse kosten (administratie). Een JKP is het totaal aan equivalente kosten voor een schuld en je vergelijkt dit eenvoudig met andere krediet- en leenproducten. Een leningverstrekker dient het JKP vóór het tekenen van een overeenkomst aan je te communiceren.

Mogelijk zijn er nog andere kosten verbonden aan de lening, zoals een verzekeringsdekking. Deze kosten zijn niet inbegrepen bij het JKP en daarom verhogen sommige verstrekkers deze kosten en houden ze tegelijkertijd de rentevoet laag.


Vond u dit artikel interessant?

Meer van Aion Bank

Hoe kies je de beste lening voor een verbouwing van je huis?
7f9fef220cf52220333f03cc8e1841d8
Lees dit artikel
Vergoedingen (afsluit- en administratiekosten)
7704d0c713c7030a238ad6d0dca1cb7e
Lees dit artikel
Vaste versus variabele rentevoeten
803b8dd151a24503a488b9bb3621f354
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project