Een EPB-attest, waarvoor dient dat?

EPB verwijst naar de energieprestatie van een gebouw. Dit certificaat heeft als doel om gebouwen een efficiëntiescore te geven, zoals dat al langer gebeurt voor elektrische huishoudtoestellen. ‘A++’ is de beste score en wordt toegekend aan uiterst energiezuinige gebouwen. De slechtste score is ‘G’ en geeft aan dat de energieprestaties van het gebouw ondermaats zijn. 


Wat wordt er beoordeeld bij een energieaudit?

Het EPB-certificaat is een soort van attest en verenigt alle aspecten die tijdens de energieaudit van je huis of appartement worden geëvalueerd, om zo de energieprestaties te bepalen. Enkele van deze aspecten zijn:

  • de thermische isolatie van het dak, de muren en de vloeren

  • de verluchting van het gebouw

  • de energieprestaties van de raamframes

  • het verwarmingssysteem

  • het warmwatersysteem

  • het warmteverlies van de woning

  • de CO2-emissies

  • de aanwezigheid van groene energiesystemen (zonnepanelen, warmtepomp, enz.).Is het EPB-certificaat verplicht?

Het EPB-certificaat is voortaan verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het certificaat heeft als doel om de toekomstige koper of huurder een betrouwbare maatstaf te geven om de energieprestaties van verschillende woningen eenvoudig te vergelijken.


Het certificaat wordt ook gebruikt om mogelijke verbeteringen aan te bevelen die je kunnen helpen om de EPB-score te verhogen en energie te besparen. Je bent uiteraard niet verplicht om die aanbevelingen op te volgen, maar het kan wel interessant zijn om de score van je woning te verhogen om ze tegen een betere prijs te kunnen verhuren of verkopen. 


Het energieprestatiecertificaat van je woning is 10 jaar geldig, tenzij er wijzigingen aan het gebouw zijn aangebracht. Wie mag de energieaudit uitvoeren?

Alleen mensen met een bouwkundige opleiding (architect, bouwkundig ingenieur, burgerlijk of industrieel ingenieur, enz.) kunnen het examen afleggen om EPB-auditeur te worden. 


De energie-audit van je woning moet steeds worden uitgevoerd door een gecertificeerde EPB-adviseur.  Aangezien de normen verschillen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen, moet je erop toezien dat je auditeur erkend is in het betrokken gewest. 

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Isolatie van holle muren
0b91762123608f249131dc324951edc7
Lees dit artikel
Oplossingen tegen vocht in woningen.
6678eab9de6c79a6acffd8d2f9e5e1a3
Lees dit artikel
Natuurlijke isolatie voor een groene en ecologische woning.
5b3ad750d72f084a079b415bc776f647
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project