Kennismaking met cortenstaal.

Wilt u uw gevel een originele toets geven? Waarom bekleedt u hem niet met cortenstaal? Met wat? Met cortenstaal! Het is een roestkleurige metaalplaat die we steeds vaker zien in ons architectuurlandschap.
Cortenstaal, wat is dat?
Het is een zelfontwikkelende staalplaat. Met andere woorden, het staal, dat een bijzondere legering heeft, is geoxideerd om een decoratieve en beschermende laag te vormen. Die laag dient als bescherming voor het onderliggende staal. Dankzij deze zelfbescherming dient men het staal niet te behandelen, wat het erg onderhoudsvriendelijk maakt.
Deze oxidatie wordt uitgevoerd in de fabriek, waardoor ze gecontroleerd en uniform is over het gehele plaatwerk. Er zijn verschillende graden van oxidatie en dus verschillende afwerkingen. De kleur varieert van lichtere oranjetinten tot donkerdere tinten die er eerder bruinachtig uitzien.

Kan cortenstaal overal gebruikt worden?
Cortenstaal is een ‘levend’ materiaal dat zich in de loop der jaren zal blijven ontwikkelen. Het patina kan variëren naargelang de blootstelling aan de zon of de weersomstandigheden. Een hoge blootstelling aan regen (en zure regen in het bijzonder) zal het proces versnellen. Daarom moet men er bij de opslag van de platen op de bouwplaats voor zorgen dat ze gelijkmatig aan regen worden blootgesteld. Anders bestaat het risico dat sommige platen anders zijn dan de andere.
Hoewel cortenstaal een zeer goede mechanische sterkte heeft, mag het niet worden gebruikt in de buurt van een chemisch agressieve omgeving (zoals de rand van een zwembad) of in de buurt van de zee (zeer corrosieve omgeving) om te voorkomen dat het patina wordt beschadigd.

Corten, een materiaal met karakter
Meer nog dan om zijn weerstand waarderen architecten dit materiaal om zijn esthetiek. Het buitengewone cortenstaal springt overal in het oog. Of men het nu voor kleine accenten of als hoofdmateriaal gebruikt, het zal ongetwijfeld een krachtig en opvallend kenmerk van uw huis zijn.
Hoewel cortenstaal in het verleden voornamelijk werd gebruikt door kunstenaars die er sculpturen mee maakten, trekt het materiaal steeds meer architecten en ontwerpers aan en begint het populair te worden. Zo komt men tegenwoordig al hele gebouwen met een cortengevel tegen, die het geheel meteen een moderne designuitstraling geeft.

Corten in tuinen
Corten verleidt door zijn herfsttinten en de diepte van zijn korrelige afwerking, die de zonnestralen vangt. Het staal is erg in trek als gevelbekleding maar wordt ook steeds populairder bij landschapsarchitecten , die niet langer aarzelen om het te verwerken in hun groene ruimten. Hekken afdekken, een terrasreling maken of plantenbakken creëren, Corten past uitstekend in de tuin.

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Een gevel in baksteen: een eigentijdse keuze
2529b449b71092e4762b5cb79a559c88
Lees dit artikel
Kopen, bouwen of verbouwen... Een moeilijke keuze
be764f7a100e86b7758183edc7db61e0
Lees dit artikel
Isolatie van holle muren
0b91762123608f249131dc324951edc7
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project