5 vragen over groene daken

Ken je groene daken? Het concept bestaat al sinds het begin der tijden, maar het roept nog veel vragen op. Het punt in vijf vragen.

Is een groen dak aan het rotten?
Het antwoord is nee! Echter, een aantal voorzorgsmaatregelen in orde zijn: Groen dak is alleen mogelijk op een waterdichte coating en in goede staat, om het risico op lekken (dit soort incidenten is complex en duur) te minimaliseren.
Geen zorgen over de waterdichtheid van het dak. Groene daken zijn zelfs zo efficiënt als traditionele daken. Volgens sommige deskundigen zou hun levensduur zelfs langer zijn.

Welke voordelen?

 • Regeling
  Een groendak regelt op natuurlijke wijze de temperatuur en vochtigheid van een gebouw. Zo brengt het in de winter meer natuurlijke warmte naar de kamers onder het dak. In de zomer biedt het echter een aangename frisse wind.
 • Financiën
  Deze natuurlijke regeling vermindert de hoeveelheid energierekeningen.
 • Het uiterlijk ontsmetting
  Een groendak beveiligt verontreinigende stoffen en stof, en aldus bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit.
 • Esthetiek
  Een "groene loper" dak, het geeft veel karakter aan een huis. Een echte terugkeer naar de natuur, zo kostbaar tegenwoordig ...

Daktuin of groendak?
Er zijn twee soorten groendaken.

 • Intensieve dak (of daktuin)
  Vegetatie bestaat uit kruiden, planten, bloemen, struiken ... Het vereist de afzetting van een dikke laag aarde. Aandacht, daarom, bij het ontwerpen van het dak en de ondersteunende structuur. Voor dit type ontwikkeling is een stedenbouwkundige vergunning nodig.
 • De extensief groendak (of groen dak)
  Bestaat uit een laag gras, soort vetplanten sedum en schuim. Er is slechts één laag dunne aarde nodig. Zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden, kan deze vorm van groene dak worden gebouwd op een bestaand gebouw. En in dit geval geen licentie nodig. Echter, als je wilt naar een terras muur ontwikkelen of verbeteren, beter contact opnemen met de afdeling planning van uw gemeente.

Wanneer plaats je een groendak?
Het ideaal is om het groendak te installeren zodra het gebouw is gebouwd. Maar dit type isolatie kan ook later worden gerealiseerd.

Hoeveel kost het?

Wanneer het werk wordt uitgevoerd door een aannemer, tellen tussen 50 en 75 euro per m2 (afhankelijk van de dikte van het substraat en de mate van kanteling). Als u op zoek bent naar een goedkoper alternatief, dan kunt u altijd kiezen voor het boren on-site. Maar weet dat de kwaliteit van de dekking (vooral als het gaat om dakbedekking) zal meer winst op de lange termijn. In Vlaanderen, sommige gemeenten kennen een premie voor de installatie van een groendak (tot 30 euro / m2, plafond van 1.500 euro).

Vond u dit artikel interessant?

Meer van ConstructR

Een opgeruimd huis dankzij de KonMari-methode.
3a2bdef153b46d54c594faa79c981d99
Lees dit artikel
Tien tips voor de inrichting van uw keuken
28be8dee14ae31f5986f0fbb3b56e333
Lees dit artikel
Vijf tips voor de inrichting van een kinderkamer
e2276d7523c00c523b5570acee726c0d
Lees dit artikel

Inloggen

Registreer je en verzamel de nieuwste inspiratie en tips voor jouw project